Blog

TAVASZI SZELLŐK

2022.08.01 17:15
TAVASZI SZELLŐK
Dr. Kővári Zita gyermekorvos gondolatai a tavaszi öltözködésről

 

A szívet-lelket melengető első tavaszi napsugarak nemcsak a zöld rügyeket és a színes virágokat csalják elő, hanem a kisebb-nagyobb gyermekeket, családokat és a sétára vágyó nagyikat is!

Az időjárás szinte ekkor a legváltozékonyabb, és bár a napon már kellemes a hőérzetünk, az árnyékban még fázunk, gyorsan feltámadhat a szél, elszürkülhet az ég, eleredhet az eső. Édesapámtól tanult régi bölcsesség alapján: "Nem kell az első melegedő napokon levetkőzni, ahogy az első őszi szélre felöltözni sem...", hiszen a szervezetünk fokozatosan fog alkalmazkodni a változásokhoz.

Leginkább a több rétegű öltözködés javasolható, amit gyorsan és könnyen változtathatunk az adott igények szerint. Kisbabáknál, kisgyermekeknél célszerű többféle vastagságú, de könnyű és kellemes anyagú ruhadarabok összeállítása, amely nem terheli az amúgy is "telepakolt" táskánkat, gyermekkocsinkat, és a ruhacsere se legyen túl nagy macera a gyerek számára. Jobb megoldás a gombolós, zipzáras, tépőzáras megoldás, mint a fejen áthúzott, vagy túlságosan tapadós,  trendi, "sztrecsi" holmi. Fontos, hogy a ruházat ne akadályozza a mozgást, ne legyenek rajta vaskos varrások, bántó csattok, merev díszítőelemek. A fejecskékre természetes anyagú, rásimuló, fület takaró, könnyű sapkákat, majd a már melegebb napokon hajpántokat adjunk. Erősebb napsütésnél hasznos a szemeket, s az arcot is árnyékolni, és korán megkezdeni a fényvédők használatát. Ha a tavaszi szél "kifújja" az orcákat (érdes, piros lesz a bőr):  könnyű krémet, hidratáló testápolót használjunk a levegőztetéshez, szabadtéri játékhoz.

A tél után, a tavasz elején még gyakoriak a náthás vagy köhögős betegségek. A többgyermekes családokban, vagy a bölcsiben, az oviban  könnyen terjedő "ping-pong fertőzések" során szinte mindig kell valakinél orrot tisztogatni, zsebkendőt használni. Egészen a kisiskolás korig nagyobb a hajlam arra, hogy a náthás tünetekből fülérzékenység, fülkürt-hurut vagy középfülgyulladás alakuljon ki. Ilyen életkorban az orrot a füllel összekötő járat, az úgynevezett "fülkürt" még szélesebb, rövidebb, egyenesebb, mint a későbbi életkorban, így az orrváladék gyakran okozhat a fül felé terjedő gyulladást. Erre ad gyanút, ha a kicsinél náthás orr mellett hirtelen kezdődött fájdalmat, nyugtalanságot, esetleg lázat tapasztalunk. A tovaterjedő gyulladásra az egyéni hajlam különböző, s vannak "füles gyerekek", akik sokat szenvednek a visszatérő panaszoktól. A bajok megelőzéséhez hozzásegíthet, ha az orrváladékot leszívjuk, az orrot tisztán tartjuk, és az öltözék is az időjárásnak megfelelő. 

Ha a fülkürt gyakran hurutos, ha légnyomás kiegyenlítő szerepét nem tudja jól ellátni, s mindehhez még az orrmandulák nagyobbodása is társul: a szülő a gyermeknél szinte állandó náthára, hallászavarra, horkoló alvásra, gyakori nyitott szájas légzésre figyelhet fel. A panaszok hátterének tisztázására a háziorvosi vizsgálaton túl fülészorvost is fel kell keresni.

A szabadban töltött percek, a természet szépségei, a játék felszabadult öröme nagy boldogságot és rengeteg élményt ajándékoz gyermeknek, szülőnek, nagyszülőnek egyaránt; amiből kellemes fáradtsággal és farkasétvággyal, vagy épp pihentető álommal lehet hazatérni. 

 

 

Dr. Kővári Zita