Blog

TÉLI ÖRÖMÖK VÁRNAK

2022.08.01 17:13
TÉLI ÖRÖMÖK VÁRNAK

Hűvösödik az idő, egyre melegebb holmik kerülnek elő a szekrényekből, a télimádók és a gyerekek alig várják, hogy újra fehérbe öltözzön a világ.

Hűvösödik az idő, egyre melegebb holmik kerülnek elő a szekrényekből, a télimádók és a gyerekek alig várják, hogy újra fehérbe öltözzön a világ. Persze, a hideg ellenére ugyanúgy szükségünk van a szabadidős programokra, friss levegőre, fizikai aktivitásra, mint a melegebb évszakokban. Az öltözékünk feladata, hogy a szervezetünk természetes életereje mellett megvédjen a hideg, a szél, az eső, a hó okozta viszontagságoktól, de a „túlöltözés”, a fojtó ruházat ilyenkor sem jó.

Sokszor látom, hogy a gyerekek nehezen mozognak a vastag, többszörösen bélelt, és egymás hegyére-hátára halmozott nadrágokban, kabátokban, pulcsikban, overálokban, amit akkor is rájuk adnak, ha éppen magasan áll a hőmérő higanyszála.  (Szerencse, hogy mozgáskedvüket még ez sem szegi!)

Jó, ha az öltözék réteges, amit a séta, a játék alatt is úgy alakíthatunk, ahogy szükséges. Vegyük számításba, hogy a kicsik aktivitása sokszorosa a felnőttének, így könnyebben megizzadnak a télies ruházat alatt is. Mindenképp takarjuk a derekat, a nyakat, a fülecskéket, legyen melegen a kéz és a láb; alvó kisbabának, kocsiban sétáltatott csöppségnek a test körüli levegőrétegnek is helyet hagyó téli zsák, kezeslábas, puha takaró dukál. Ma már sok olyan sál, sapka készül, mely anyagában kellemes viseletű, bolyhos, puha belső része a testre simulva tartja a meleget, de nem izzad bele a kicsi.

Az őszi-téli időben megszaporodnak a légúti betegségek, s a kisbabák és a közösségbe járó kicsik közt újra és újra jelentkezhet nátha, köhögés, lázas állapot. A fertőzés kezdetben jellemzően vírusos eredetű, mely a szervezet védekező rendszerének erejével, vagy tüneti szerek segítségével pár nap alatt meggyógyul. Ha a gyerek általános állapota, kedélye, aktivitása, folyadékfogyasztása jó, vagy rövid idő alatt javul: nem kell aggódnunk, és nincs szükség azonnal antibiotikus gyógyszer adására. Minél kisebb a csemete, annál inkább kell nagyon figyelnünk a tünetek alakulására, mert a rosszabbodás akár néhány órán belül bekövetkezhet, ilyenkor sürgősen, egyebekben néhány napon belül szükséges az orvosi konzultáció. Lázas gyermeknél gondos megfigyelésre, lázcsillapításra, gyakori itatgatásra, gyengéd, szerető ápolásra van szükség. A beteg, lázas állapot természetes velejárója az étvágytalanság, ne erőltessük a kicsit állandó etetési kényszerrel. A lábadozás alatt fokozatosan térjünk vissza a megszokott életmódra, napirendre, étkeztetésre, levegőztetésre.

A téli idő, a természet sok örömet, szépséget, mozgáslehetőséget kínál, s a család, és a barátok együtt töltött boldog percei kamatos kamatostul térülnek meg egészségünkben.

 

dr. Kővári Zita

gyermekorvos