Az első fogacskák kibújása nagy esemény mind a kicsik, mind a szülők életében. Vannak olyan boldog családok, ahol csak a kiskanál koppanó hangja, vagy a baba első reggeli mosolya láttán derül ki, hogy immár foga is van; ám nem ritka jelenség, hogy több napon át sírósabb, nyűgösebb, étvágytalanabb a csöppség, sokszor mutatja fájdalom jeleit, és alvása is nyugtalanabb.

Vitatott, hogy jár-e lázzal a fogzási folyamat, vagy csak véletlenül esik egybe ez a periódus egy éppen útjára induló fertőzéssel. Magam részéről nagyon is el tudom képzelni, hogy a csontos állkapcson áttörő, szintén csont állagú fog nehezebb áttörése esetén helyi gyulladásos folyamat is kialakul, s ennek következménye lehet a néhány napos, enyhébb láz.

A baba fogaira viszont az anyukák nagy része „lázasan vár”… hiszen ez olyan „már nagy vagyok” jel; és a szép, cakkos, fehér tejfogacskákkal még bájosabb az apróság pofija, nevetése, gagyogása. Így aztán nem csoda, hogy amikor a fogzási folyamat bevezetéséhez tartozóan megindul a baba nyálzása: minden nap kémlelgetve nézik a csöppséget, kibújt-e már a foga?

Nos, türelemre kell intenem a várakozókat: a fokozott nyáltermelés sokszor hónapokkal (!)  megelőzi a fogak megjelenését, és jó néhány hétig bizony átázhat a body, a rékli, a póló, a pulcsi vagy éppen a mama vagy a papa blúza, inge, ha a kicsit dédelgetik.

Jó szolgálatot tesz ilyenkor egy vízzáró réteggel készült baba-előke, hogy egész nap komfortos, gusztusos lehessen a kicsi a fokozott nyálzás időszakában is. Előnyös, ha finom, kellemes és bőrbarát anyagból készül, és jól illeszkedik, megkímélve az amúgy is kényes nyaki területet.

A régi „klasszikus szabály”: 6 hónaposan az alsó két középső kismetsző fog, majd felül a megfelelő kettő, 1-2 hó múlva még négy fog, azaz az első életévre a 8 első fogacska megjelenése az utóbbi időkben teljesen megváltozott. Sok babának majd egy éves koráig sincs foga, vagy épp a szemfog mutatkozik hamarabb. A fogzásnál sok egyéni variáció is lehetséges, ezt a fejlődési folyamatot is (mint a mozgás-, vagy beszédfejlődés állomásait) mindenki egyénileg beszélje meg gyermekorvosával, védőnőjével.

A tejfogas fogzás kisebb megszakításokkal kb.2 éves korig tart. A nehezebb szakaszokban természet adta lehetőségekkel, az íny masszázsával, rövid ideig alkalmazott gyógyszeres fájdalomcsillapítókkal, és persze sok szeretettel és babusgatással segíthetünk. Gondos figyelem és bőrápolás szükséges a szájkörnyékre, nyakra, és a popsi területére is.

A szájmosást és nyelvtörlést még a fogatlan korszakban, a vegyesebb táplálkozás (zöldség, gyümölcs) bevezetésével meg lehet kezdeni, babafogkrémmel a kialakult 4-8 fog megjelenésétől alakítsuk ki a fogmosást. 

Mindenkinek sok türelmet és boldog babázást kívánok!

 

Üdvözlettel:         Dr. Kővári Zita